Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Kerk heeft moeite met echtscheiding

in Geloven

De pastorale zorg na een echtscheiding laat nogal eens te wensen over. Dat blijkt uit een onderzoek van EO-vrouwenblad Eva en de Evangelische Alliantie. Zo gaat bijna de helft van alle christelijke vrouwen na hun scheiding niet meer naar de kerk waar zij voorheen naartoe gingen.

Pastorale zorg slecht gewaardeerd
De 179 gescheiden vrouwen die de enquête hebben ingevuld waardeerden de pastorale zorg tijdens en na hun scheiding met een vijf op een schaal van 1 tot 10. De pastorale zorg voor kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn wordt door de vrouwen met slechts een drie gewaardeerd.

"Ik moest hem vergeven"
Zo schrijft één van de vrouwen: "Ik bleef achter met 4 kinderen, niemand in de kerk stak een hand uit of bood een luisterend oor". Een andere vrouw schreef: "Hoewel mijn dochter door mijn man drie jaar lang was misbruikt, moest ik van de dominee naar hem terug en hem vergeven".

Niet meer thuis voelen in de kerk
Voor veel vrouwen is het kerkbezoek na hun scheiding dan ook veranderd. Zo gaat vijf procent van de ondervraagde vrouwen niet meer naar de kerk. En is 45% van de vrouwen na hun scheiding naar een andere gemeente gegaan. Tekenend is dan ook het volgende citaat: "Ik voel me niet meer thuis in een gemeente, die mij puur veroordeelt omdat ik de scheiding aanvraag".

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wat doe je als de liefde op is?

Wat doe je als de liefde op is?

Tips van Cocky Drost

Cocky Drost

17 september 2018
Familieruzies in nieuw seizoen van 'Het Familiediner'

Familieruzies in nieuw seizoen van 'Het Familiediner'

‘Pijn en boosheid kan na jaren nog heel diep zitten’

Miriam Duijf

8 september 2018
Trouwteksten: de mooiste Bijbelteksten voor je trouwkaart

Trouwteksten: de mooiste Bijbelteksten voor je trouwkaart

De Bijbel over liefde en huwelijk

Arianne Ramaker

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan