Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Driekoningenzingen op nationale traditielijst

in Nieuws

Het Driekoningenzingen in Midden-Brabant wordt als vijfde toegevoegd aan de nationale lijst met tradities die moeten worden beschermd. Directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur maakt dat maandagavond bekend in Goirle.

Driekoningenzingen op 6 januari is een eeuwenoud katholiek feest. Al aan het eind van de middeleeuwen maakten arme mensen zingend een rondgang langs de huizen. In de 20e eeuw werd het een vrolijk kinderfeest. Sinds 1923 is Driekoningen geen verplichte feestdag en door de ontkerkelijking staat de traditie onder druk.

Betrokken erfgoedbeschermers beschouwen de plek voor Driekoningenzingen op de nationale lijst als een erkenning. De landelijke inventarisatie bestaat sinds september. Een plaats op de lijst is de eerste stap naar een eventueel plekje op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties.

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Belgische priester doet mee aan 'De Mol'

Belgische priester doet mee aan 'De Mol'

Pieter is priester en deelnemer van populair tv-programma

Tirza van der Graaf

katholieke kerk
Een unicum: Donald Duck gaat naar de kerk

Een unicum: Donald Duck gaat naar de kerk

Duck-fan en cultuurtheoloog Frank Bosman is aangenaam verrast

Gert-Jan Schaap

kerk
‘God is Jong’: nieuw boek van de paus, voor jongeren

‘God is Jong’: nieuw boek van de paus, voor jongeren

“Een moedige, intieme en gedenkwaardige dialoog,” belooft de uitgever

Gert-Jan Schaap

christelijke...

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans