Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

BLOG | Waar was God?

"Laten we die vraag blijven stellen"

in Geloven

Waar was God? Die vraag wordt weleens provocerend of diep existentieel gesteld: "Waar was God... tijdens Auschwitz?" "Waar was God... toen mijn kind overleed?" Waar was God? Je kunt die vraag ook op alledaagse momenten stellen. Bijvoorbeeld aan het einde van een jaar: waar was God in 2012?

Wat merken we van Hem, in ons persoonlijke leven, maar ook in de maatschappelijke ontwikkelingen? In de laatste aflevering van het debatprogramma Deze Week op Radio 5 besprak ik die vraag met Miranda Klaver, Koert van Bekkum en Gert-Jan Segers.

Terugblikkend op het afgelopen jaar voelden we ons wat somber gestemd: een jaar waarin veel werd gesproken over secularisatie, kerkverlating, een historische duikeling van het CDA en daarmee de christelijke politiek. Een jaar waarin geloof in de hoek zat waar de klappen vielen. Een jaar waarin het niet makkelijk is God overal te zien en te ervaren.

Licht
Tot mijn verrassing kwamen er ook mooie verhalen van hoop en verwondering. Gert-Jan vatte dat samen met de woorden van Leonard Cohen: "There is a crack in everything, that's how the light gets in". "Overal is gebrokenheid, dat is hoe het licht erin komt."

Schoonheid
Koert vult aan: "Eind januari, in die koude week, schaatste ik met een collega op de Loosdrechtse Plassen. En het ging over de eurocrisis en al die andere ontwikkelingen. We keken rond en zeiden tegen elkaar: "Hoeveel schoonheid kan een mens verdragen?" Alles stond stil. In Nederland was de somberheid in die dagen even weg. Ik ontleen hoop aan zo'n moment: het leven gaat door en God zorgt.''

Hoopvolle ontwikkelingen
Miranda ziet ook voordelen: "In de marges van de kerk ontstaat heroriëntatie. Er komen pioniersplekken, nieuwe vormen van kerk zijn. Ik zie een nieuwe generatie met een geworteld geloof en maatschappelijke betrokkenheid. Ik vind dat heel hoopvolle ontwikkelingen."

Mooie verhalen
Ik zie uit naar het nieuwe jaar. Laten we geregeld die vraag blijven stellen: waar was God in jouw leven? Waar is God in onze samenleving? Doe dat juist op die momenten dat het antwoord niet gemakkelijk is. Dan krijg je mooie verhalen en goede gesprekken!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Voorganger schrijft 'open brief aan kerktwijfelaars'

Voorganger schrijft 'open brief aan kerktwijfelaars'

‘Val op zondag gewoon eens binnen’

Mirjam Hollebrandse

geloofsvragen 18 juni 2018
Platform Lazarus lanceert 'Mensen van de weg'

Platform Lazarus lanceert 'Mensen van de weg'

Nieuwe cursus leert leven te spiegelen aan dat van Jezus

geloofsvragen 6 juni 2018
21 redenen om niet in God te geloven

21 redenen om niet in God te geloven

Theoloog Marinus de Jong schreef boek over moeilijke geloofsvragen

Femke Taale

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’