Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Mag je God beledigen?

in Geloven

Mag je God beledigen? De Tweede Kamer gaat binnenkort een besluit nemen over het wel of niet afschaffen van het verbod op godslastering.

Voorstanders hebben goede hoop op meerderheid
Volgens één van de voorstanders van de afschaffing van het verbod, Jan de Wit van de SP, zijn de voorbereidingen nu zover dat het alleen nog maar een kwestie is van een datum prikken. De Wit heeft goede hoop op een meerderheid voor het plan.

"Knap lastig om te bewijzen dat God belasterd is"
Voor 'smalende godslastering', terug te vinden in artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht, is volgens De Wit al sinds 1968 niemand meer veroordeeld. De Wit, die het voorstel tegen het verbod indient samen met Gerard Schouw van D66, zegt dat godslastering helemaal niet in het strafrecht thuishoort. "Het is iets voor de liefhebber die erin gelooft". Daarbij is het volgens hem ook knap lastig te bewijzen dat God belasterd is.

Verbod staat vrijheid van godsdienst niet in de weg
Volgens de Raad van State betekent de vrijheid van meningsuiting niet automatisch dat het verbod op godslastering maar afgeschaft moet worden. Tegelijk staat de vrijheid van godsdienst, afschaffing van het verbod ook weer niet in de weg.

Lange geschiedenis
Het wetsvoorstel voor afschaffing van het verbod heeft al een lange geschiedenis en telde ooit de huidig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven onder de initiatiefnemers, maar die heeft zich teruggetrokken.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

ethisch dilemma 13 juni 2018
Ierland stemt voor verruiming abortuswet

Ierland stemt voor verruiming abortuswet

Abortus nu tot 12 weken toegestaan

politiek en... 28 mei 2018
Tweestrijd: ontmoetingen tussen terminale en suïcidale jongeren

Tweestrijd: ontmoetingen tussen terminale en suïcidale jongeren

Begrijpen zij elkaar?

ethisch dilemma 20 maart 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’