Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Instellen vrouwelijke anglicaanse bisschop nog onzeker

in Christelijk Nieuws

De synode van de Anglicaanse Kerk in Engeland en Wales stemt dinsdag over de toelating van vrouwen tot het bisschopsambt. De uitkomst van het debat, dat dinsdag in Londen begint, is onzeker. Elk van de drie zogeheten huizen (bisschoppen, geestelijken en leken) moet met tweederdemeerderheid instemmen. Het is de vraag of dat in het huis van de leken lukt.

Zowel Rowan Williams, de scheidende aartsbisschop van Canterbury, als diens anderhalve week geleden benoemde opvolger, Justin Welby, is voorstander van vrouwelijke bisschoppen. Veel traditionele anglicanen zijn tegen. Zij wijzen vrouwelijke bisschoppen op bijbelse gronden af of vrezen dat de anglicanen zich nog verder verwijderen van de Rooms-Katholieke Kerk, waaruit zij ooit zijn voortgekomen.

Bij de synode ligt een voorstel dat de tegenstanders tegemoetkomt. Zij kunnen op een bepaalde manier toch onder een mannelijke bisschop blijven vallen. Maar het is de vraag of dat voor hen voldoende is.

De synode besloot 20 jaar geleden dat vrouwen priester konden worden. Van alle priesters in de kerk is inmiddels een derde vrouw.

In sommige landen zijn er al vrouwelijke anglicaanse bisschoppen. De eerste werd in 1989 in de Verenigde Staten benoemd.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons