Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

"Ik dacht: hier wil ik niet bij horen"

Hoe leeft Andries Knevel zijn geloof?

Benieuwd hoe andere christenen hun geloof leven? Naar aanleiding van het Leef je geloof-onderzoek vertellen bekende christenen deze week over hun twijfels en zekerheden, hun keuzes en schaamtes. EO-presentator Andries Knevel: "Ik schaam me ook wel eens voor mezelf."

Wat is 'geloven' voor jou: 'Zeker weten' of meer 'Twijfelend zoeken'?
"'Geloof is een onrustig ding' schreef Luther al. Dat betekent dat het in verschillende fases in je leven een andere kleur heeft. Op dit moment is geloof voor mij een zeker weten en een vast vertrouwen. En zeker geen 'twijfelend zoeken'."

Kunnen mensen om je heen zien dat je gelooft?
"Ik hoop dat mensen aan mijn levenswandel kunnen zien dat ik geloof, maar ik weet dat niet zo zeker. Veel van de keuzes die ik maak, zijn niet openbaar. Zoals  de vraag hoe ik met mijn geld om ga, of hoe ik mij kinderen opvoedde, of hoe de relatie met mijn vrouw is."

Deel je jouw geloof wel eens met anderen?
"Ik praat graag met anderen over mijn geloof. De laatste keer in het openbaar was natuurlijk met Maarten van Rossem. Toen hij zei: 'Als ik zou bidden zou de Here zeggen: kom op Maarten', kon ik reageren: 'Hij zou zeggen: eindelijk. Ik zit al jaren op je te wachten.' Nou, dat werd een mooi gesprek."

Schaam jij je wel eens voor christenen?
"Ja ,ik schaam me wel eens voor andere christenen, maar ik schaam me ook wel eens voor mezelf. Dus ik wil anderen niet snel de maat nemen. Daarom geef ik ook geen voorbeeld. Althans, toen die Amerikaanse pseudodominee de Koran verbrandde, dacht ik wel: hier wil ik niet bij horen."

Hoe belangrijk is kerkgang voor jouw geloofsleven?
"De kerkgang is voor mij onmisbaar. Ik zou niet in mijn eentje kunnen geloven. Ik heb het nodig om weer onderwezen en bemoedigd te worden. En daarnaast: in de kerk kan ik samen met andere gelovigen God eren en prijzen. Ik vind dat heerlijk. En daarom ga ik - liefst twee keer - op zondag naar de kerk."

Geschreven door:

Andries Knevel

Theoloog en schrijver

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

"Jongeren van de straat zitten in mijn hart"

"Jongeren van de straat zitten in mijn hart"

Daniel de Wolf zondagavond in ANDRIES

Paul Blokhuis: ‘We verklaren de oorlog tegen roken’

Paul Blokhuis: ‘We verklaren de oorlog tegen roken’

Strijdlustige staatssecretaris in gesprek met Andries Knevel

Andries Knevel
Ode aan Gert Timmerman

Ode aan Gert Timmerman

Blog van Andries Knevel

Andries Knevel

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips