Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Blog Andries Knevel | Barneveld, Utrecht en Rome

"Laat deze kerkgenootschappen het niet horen"

in Nieuws

Onlangs bezocht ik het grootste kerkgebouw, althans wat zitplaatsen betreft, van Nederland.

Het staat in Barneveld en is van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGIN). Er kunnen 3100 mensen in, en de kerk zit zondags vol. Een week daarna bezocht ik kardinaal Wim Eijk in het Bisschoppelijk Paleis in Utrecht. Ik denk dat een groter contrast haast niet mogelijk is: de Rooms Katholieke Kerk en de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. En toch.

Zonder te veel uit de school te klappen: zowel in Barneveld als in Utrecht had ik een heel mooi geestelijk gesprek. Met wederzijdse herkenning. Want het gesprek ging over de diepe dingen van het leven, en over verbondenheid met Christus. In de ene kerk heel aarzelend en kwetsbaar, en in de andere kerk mede via de eucharistie, maar in essentie ging het over dezelfde Christus. Een soort ‘oecumene van het hart’. Maar laat deze kerkgenootschappen het niet horen, want beide staan, officieel, verre van welke oecumene dan ook.

Dat begrijp ik ook wel. Een geschiedenis van 2000 jaar, of van na 1953, poets je niet zomaar weg. En daarom voel ik me bevoorrecht dat ik die oecumene wel even mocht beleven, zowel in Barneveld als in Utrecht. In mijn eentje heb ik een accolade om beide bezoeken geslagen. Ik mocht in Barneveld op het majestueuze orgel spelen, en speelde Psalm 42. Niet-ritmisch, want je moet gastheren nooit voor het hoofd stoten. Het is dezelfde Psalm die ik een paar jaar geleden op het hoofdorgel van de Sint Pieter in Rome speelde (toen wel ritmisch). En zo heb ik in mijn eentje, via een Psalm van David, toch een beetje aan oecumene gedaan.
 Met vreugde.


Auteur: Andries Knevel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Rappende priester Sweet Paul

Keniaanse katholieke kerk schorst rappende priester

‘Ik breng jongeren naar Christus’

katholieke kerk 27 juni 2018
Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

ethisch dilemma 13 juni 2018
Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Achtergelaten door een genereuze weldoener, of door een crimineel met spijt?

katholieke kerk 11 juni 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’