Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Blog Andries Knevel | Barneveld, Utrecht en Rome

"Laat deze kerkgenootschappen het niet horen"

in Nieuws

Onlangs bezocht ik het grootste kerkgebouw, althans wat zitplaatsen betreft, van Nederland.

Het staat in Barneveld en is van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGIN). Er kunnen 3100 mensen in, en de kerk zit zondags vol. Een week daarna bezocht ik kardinaal Wim Eijk in het Bisschoppelijk Paleis in Utrecht. Ik denk dat een groter contrast haast niet mogelijk is: de Rooms Katholieke Kerk en de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. En toch.

Zonder te veel uit de school te klappen: zowel in Barneveld als in Utrecht had ik een heel mooi geestelijk gesprek. Met wederzijdse herkenning. Want het gesprek ging over de diepe dingen van het leven, en over verbondenheid met Christus. In de ene kerk heel aarzelend en kwetsbaar, en in de andere kerk mede via de eucharistie, maar in essentie ging het over dezelfde Christus. Een soort ‘oecumene van het hart’. Maar laat deze kerkgenootschappen het niet horen, want beide staan, officieel, verre van welke oecumene dan ook.

Dat begrijp ik ook wel. Een geschiedenis van 2000 jaar, of van na 1953, poets je niet zomaar weg. En daarom voel ik me bevoorrecht dat ik die oecumene wel even mocht beleven, zowel in Barneveld als in Utrecht. In mijn eentje heb ik een accolade om beide bezoeken geslagen. Ik mocht in Barneveld op het majestueuze orgel spelen, en speelde Psalm 42. Niet-ritmisch, want je moet gastheren nooit voor het hoofd stoten. Het is dezelfde Psalm die ik een paar jaar geleden op het hoofdorgel van de Sint Pieter in Rome speelde (toen wel ritmisch). En zo heb ik in mijn eentje, via een Psalm van David, toch een beetje aan oecumene gedaan.
 Met vreugde.


Auteur: Andries Knevel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

‘Christenen, doe niet aan yoga!’

‘Christenen, doe niet aan yoga!’

Kerk in India waarschuwt gelovigen geen yoga te beoefenen

Gert-Jan Schaap

kerk 20 april 2018
IJslandse kerk noemt anti-besnijdeniswet ‘Jodenvervolging’

IJslandse kerk noemt anti-besnijdeniswet ‘Jodenvervolging’

‘Weer terug in 1933’

katholieke kerk 19 april 2018
Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

‘God was trots op jouw vader’