Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Interreligieus conflict over Amerikaanse steun aan Israël

in Nieuws

Een gevestigde Amerikaanse interreligieuze groep dreigt uiteen te vallen vanwege een meningsverschil over de Amerikaanse hulp aan Israël.

Leiders van Reform and Conservative Judaism, The American Jewish Committee en andere Joodse groepen stuurden woensdag (17 oktober) een brief naar hun christelijke tegenhangers bij de Joods-christelijke rondetafelgesprekken. In deze brief deelden zij mee niet te zullen deelnemen aan de al lang geleden geplande bijeenkomst op 22 en 23 oktober.

Een brief van Amerikaanse christelijke leiders aan het Amerikaanse congres is de aanleiding voor de onvrede tussen beide partijen. In de brief (8 oktober) roepen de christelijke leiders het Amerikaanse congres op om de steun aan Israël te herzien vanwege mensenrechtenschendingen die de staat Israël zou plegen.

"Als christelijke leiders in de Verenigde Staten, is het onze morele verplichting om vraagtekens te zetten bij de voortzetting van de onvoorwaardelijke Amerikaanse financiële steun aan de regering van Israël", zo staat te lezen in de brief waarin de houding van Israël ten opzichte van de Palestijnen wordt bekritiseerd.

Volgens de Joodse leiders is de brief onevenwichtig en ontbreekt de context. Daarnaast wordt Israël in deze bief volgens de Joodse leiders gedemoniseerd.

De Joodse groepen die zich hebben teruggetrokken uit de geplande bijeenkomst hebben de christelijke leiders uitgenodigd om in een nieuwe bijeenkomst de brief te bespreken.

Het is nog onzeker of de rondetafelgesprekken tussen beide partijen in de toekomst gehouden blijven worden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Kerken slaan handen ineen voor renovatie Heilig Grafkerk

Kerken slaan handen ineen voor renovatie Heilig Grafkerk

Samenwerking is tevens poging om relaties tussen christelijke denominaties te versterken

BLOG |  Als geloof scheiding brengt

BLOG | Als geloof scheiding brengt

Heeft het conflict tussen Israël en de Palestijnen met religie te maken?

Christelijke graven in Jeruzalem vernietigd

Christelijke graven in Jeruzalem vernietigd

Vier jonge mannen hebben dit weekend christelijke graven op de Zionsberg in Jeruzalem vernietigd. De vandalen werden zondag door de politie op...