Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Interreligieus conflict over Amerikaanse steun aan Israël

in Nieuws

Een gevestigde Amerikaanse interreligieuze groep dreigt uiteen te vallen vanwege een meningsverschil over de Amerikaanse hulp aan Israël.

Leiders van Reform and Conservative Judaism, The American Jewish Committee en andere Joodse groepen stuurden woensdag (17 oktober) een brief naar hun christelijke tegenhangers bij de Joods-christelijke rondetafelgesprekken. In deze brief deelden zij mee niet te zullen deelnemen aan de al lang geleden geplande bijeenkomst op 22 en 23 oktober.

Een brief van Amerikaanse christelijke leiders aan het Amerikaanse congres is de aanleiding voor de onvrede tussen beide partijen. In de brief (8 oktober) roepen de christelijke leiders het Amerikaanse congres op om de steun aan Israël te herzien vanwege mensenrechtenschendingen die de staat Israël zou plegen.

"Als christelijke leiders in de Verenigde Staten, is het onze morele verplichting om vraagtekens te zetten bij de voortzetting van de onvoorwaardelijke Amerikaanse financiële steun aan de regering van Israël", zo staat te lezen in de brief waarin de houding van Israël ten opzichte van de Palestijnen wordt bekritiseerd.

Volgens de Joodse leiders is de brief onevenwichtig en ontbreekt de context. Daarnaast wordt Israël in deze bief volgens de Joodse leiders gedemoniseerd.

De Joodse groepen die zich hebben teruggetrokken uit de geplande bijeenkomst hebben de christelijke leiders uitgenodigd om in een nieuwe bijeenkomst de brief te bespreken.

Het is nog onzeker of de rondetafelgesprekken tussen beide partijen in de toekomst gehouden blijven worden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

IJslandse kerk noemt anti-besnijdeniswet ‘Jodenvervolging’

IJslandse kerk noemt anti-besnijdeniswet ‘Jodenvervolging’

‘Weer terug in 1933’

katholieke kerk 19 april 2018
Dit jaar verrijzen 21 nieuwe kerken in Moskou

Dit jaar verrijzen 21 nieuwe kerken in Moskou

‘Ideologische invasie’ Russisch-Orthodoxe Kerk stuit op protest

Gert-Jan Schaap

kerk 16 maart 2018
‘Als jongensbesnijdenis niet meer mag, waarom abortus dan wel?’

‘Als jongensbesnijdenis niet meer mag, waarom abortus dan wel?’

Prikkelende vraag van cultuurtheoloog Frank Bosman

Mirjam Hollebrandse

ethisch dilemma 22 februari 2018