Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

13 vragen aan Remco Hakkert

'Ik ben onwaarschijnlijk verlegen'

in Mediatips

Zanger, componist, dirigent en pianist Remco Hakkert is regelmatig te zien in Nederland Zingt. Deze herfst bracht hij zijn nieuwste cd 'This is my story' uit. Remco is getrouwd met Alieda en vader van vier kinderen.

Wat zou je doen als je dit werk niet deed?
“Ik had van jongs af aan maar één droom en dat is doen wat ik nu doe. Iets anders kan ik niet bedenken. Ik ben een dankbaar en bevoorrecht mens dat mijn droom werkelijkheid is geworden.”

Welk compliment blijft je bij?
“De mooiste complimenten zijn toch die van collega-muzikanten. Zij snappen als geen ander wat er voor nodig is om iets mooi te laten klinken. Pas liet een collega me weten dat hij het nieuwe tourprogramma zo mooi vond. Dan denk ik: ‘Yes!’”

Met welke karaktertrek drijf je anderen tot wanhoop?
“Met mijn perfectionisme. Dat leg ik mezelf op, en als ik intensief samenwerk met anderen, verwacht ik hetzelfde van hen. Maar zij kunnen dat niet altijd zo opbrengen als ik zou willen. Ik probeer dat steeds weer te begrijpen en me daarin te verplaatsen, maar ik kan het haast niet aanzien dat een ander dat niet heeft.”

Op welk dier lijk je?
“Op een mier, omdat ik hard werk. Daarnaast voel ik me klein in mezelf, maar ook sterk in Gods kracht. Een mier zoekt vooral de samenwerking met anderen en is dan tot wonderlijke, grote daden in staat.”

Met wie zou je graag een dagje willen ruilen?
“Het eerste dagdeel zou ik Petrus willen zijn in de tijd dat hij discipel was van Jezus. Petrus was een sterke persoonlijkheid, maar o zo kwetsbaar. En het tweede dagdeel zou ik Johannes willen zijn; de discipel die Jezus liefhad. Bij hem heb ik altijd het gevoel dat hij in alle rust Jezus liefhad.”

Hoe blijf je in conditie?
“Door dirigent te zijn van koren. Dirigeren is voor mij topsport. Na een repetitie ben ik zowel bezweet als moe. En het optrekken met onze kinderen houdt me in conditie.”

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
“Enkele maanden geleden hadden mijn vrouw en ik een gesprek, waarin gebeurtenissen uit het verleden werden verwerkt. Daardoor ervaarde ik dat God meer ruimte kreeg in mijn leven. Dat was een emotioneel moment, waarbij ik huilde.”

Wat is geluk voor je?
“Het ervaren van diepe verbondenheid met mijn Schepper. Dat vult mij met een rust en een geluksgevoel dat ik niet kan omschrijven. Daarnaast is geluk: het waardevol omgaan met elkaar van hart tot hart.”

Ben je bang voor de dood?
“Nee, maar het overlijden lijkt me een lastig moment. Daar word ik niet vrolijk van, behalve als ik me bedenk wat er daarna komt. Ik ben niet echt bang voor de dood, maar ik hoop dat Jezus eerder terugkomt dan dat ik sterf.”

Hoe is je gebedsleven?
“Mijn gebedsleven typeert zich als wandelen met God. Het is mijn diepste wens om continu met Hem in contact te staan. Ik ben geen type dat bidt op een vast moment; ik baken dat niet af, maar door de dag heen wil ik in gesprek zijn met Hem.”

Waar heb je spijt van?
“Alles is gegaan zoals het moest gaan. Ik ben als gelovige jongen door mijn tienertijd heen gegaan en voel me bevoorrecht dat ik niet met spijt hoef terug te kijken. Natuurlijk maak ik fouten, maar ik geloof dat God ook mijn falen ten goede keert.”

Welk programma moet direct van de buis verdwijnen?
“Ik kijk zelden tv, maar pas zag ik een programma waarin een aantal Haagse jongeren in een luxe vakantieverblijf hun tijd verdeden met feesten, drinken, et cetera. Ik werd daar echt verdrietig van en wilde het liefst deze jonge mensen op een van m’n koren slepen om zo God groot te maken. Maar ja…”

Wat weet bijna niemand over je?
“Dat ik onwaarschijnlijk verlegen ben, en heel introvert zelfs. Van nature past het helemaal niet bij me om het podium op te gaan. Dan zit ik liever in mijn studiootje muziek te schrijven. Alleen omdat ik een instrument in Gods handen ben, kan ik het podium op!”

Tekst: Hans van de Beek
Beeld: Thomas van Oostrum
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons