Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Wat is palliatieve sedatie?

in Geloven

Er is dit jaar veel te doen geweest over palliatieve sedatie. Hiermee wordt bedoeld dat een arts iemand in slaap brengt om ernstig lijden te verlichten.

Als iemand ernstig ziek is en het einde nadert, kunnen allerlei methoden gebruikt worden om lastige symptomen te bestrijden. Er zijn heel effectieve middelen tegen pijn, misselijkheid en benauwdheid. Als de ziekte niet meer genezen kan worden, moet in ieder geval het lijden zoveel mogelijk worden verlicht. Om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden, is het van doorslaggevend belang dat alle betrokkenen goed met elkaar samenwerken. Dan is een optimale behandeling mogelijk die effectief is en zonder nare bijwerkingen. Veel artsen hebben zich hierin geschoold door cursussen te doen in palliatieve zorg.

Desondanks gebeurt het soms dat een symptoom onvoldoende onder controle komt en de gebruikelijke medicijnen tekortschieten. Overleg met een specialist of huisarts die in palliatieve zorg is opgeleid, kan dan nieuwe mogelijkheden geven. Maar het kan zo zijn dat er geen andere mogelijkheid is dan de patiënt in slaap te brengen of in ieder geval het bewustzijn zo ver te verlagen dat de klachten dragelijk worden. Meestal gebeurt dit met een infuus waarin verschillende stoffen zitten. Zo’n infuus kan heel goed thuis toegediend worden.

Hier is dus géén sprake van euthanasie. Dat heeft als doel het lijden te stoppen door het leven te beëindigen. Nee, de intentie is hier om het lijden te verlichten of te stoppen door de patiënt in een (diepe) slaap te brengen. Terminale sedatie mag volgens de richtlijn alleen toegepast worden in dit soort situaties en als de levensverwachting niet langer is dan ongeveer een week. Het is een kunst om dit goed te doen en op de juiste tijd te starten, maar het kan veel lijden voorkomen en een waardig sterfbed mogelijk maken.

Dr. Martien Bac

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

ethisch dilemma 13 juni 2018
Ierland stemt voor verruiming abortuswet

Ierland stemt voor verruiming abortuswet

Abortus nu tot 12 weken toegestaan

politiek en... 28 mei 2018
Tweestrijd: ontmoetingen tussen terminale en suïcidale jongeren

Tweestrijd: ontmoetingen tussen terminale en suïcidale jongeren

Begrijpen zij elkaar?

ethisch dilemma 20 maart 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’