Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Iris (16) werd heks

'Ik was op zoek naar houvast'

in Geloven

Ze zocht naar zekerheid. De wicca-religie beloofde haar die. Dus werd Iris de Wit (16) heks. Dat heeft ze enkele jaren volgehouden. Maar hoe ze zich ook inspande, ze vond niet wat ze zocht. Totdat ze die felbegeerde zekerheid zomaar mocht ontvangen, in haar slaap.

“Ik was nog maar 11 toen ik in de bibliotheek een boekje vond over wicca. Dat sprak me aan, want daarin stond: ‘Alles wat je doet, gebeurt met een reden.’ Ik dacht meteen: ‘Dat ik dit boekje pak, heeft dus een reden!’ Zoiets gaf me al een beetje steun en dat zocht ik.”
Iris ging serieus aan de slag met wicca. Ze kwam in contact met anderen die er al ervaring mee hadden, en maakte kennis met een bizarre wereld van ‘entiteiten’ en ‘energieën’. “Ik deed onder andere aan knoopmagie. Dan leg je knopen in een touwtje die er weer uitschieten als je eraan trekt. Elke knoop vul je met energie, dat doe je met je hersens. Dan trek je alle knopen los, zodat alle energie in één keer vrijkomt. Zo kun je invloed uitoefenen, bijvoorbeeld zorgen dat een zieke beter wordt.”

Moeheid

Wicca boeide haar wel, maar het resultaat viel toch tegen. Iris had vooral behoefte aan zekerheid, en die werd haar niet geboden. “Het is een religie die je op je eigen houtje bij elkaar sprokkelt. Alles wat je doet, is goed zolang je niemand schade toebrengt. Je moet zelf alles maar uitzoeken: ‘Ga je liever met kruiden aan de slag, of toch maar liever met magie’? Niemand begeleidt je in je keuzes. Er staat niets vast, niet eens het verschil tussen goed en kwaad. Er bestaat volgens de wiccans witte, grijze en zwarte magie, maar niemand vertelt je wat zwarte magie is, je moet helemaal op je gevoel afgaan. Daar werd ik erg moe van. Ik wilde zo graag iets lezen of horen of voelen waaruit ik direct echt kon wéten dat het wáár is. Maar het werkte wel, daarom ging ik toch door. Een zieke buurman werd bijvoorbeeld binnen een week beter nadat ons groepje zich op hem had geconcentreerd. Zij waren bovendien mijn vrienden en je vrienden steun je nu eenmaal. Het heeft nog wel drie jaar geduurd voor ik ermee kapte.”

Zoektocht

“Op het laatst was ik echt uitgeput van het zoeken. Ik kwam een man tegen in de supermarkt die vertelde dat hij het erg naar zijn zin had in een kerk. In hem zag ik iets dat ze bij wicca niet kennen: rust, liefde, dat soort dingen. Heksen vertrouwen elkaar niet zo, daarom dragen ze allemaal een schuilnaam. Daarna ontmoette ik steeds meer christenen, ook op school. Dat waren mensen die echt belangstelling voor me hadden, échte vrienden op wie je kunt rekenen. Ze straalden iets kalms uit, zoiets als: ‘wij hebben het gevonden’, zonder daar dik over te doen. Ook op de EO-jongerenwebsite voelde ik die sfeer van liefde en veiligheid. Dat was precies wat ik zocht. Dat was Jezus!”
Iris bleef nog bij wicca maar begon intussen een nieuwe zoektocht. Ze las christelijke boeken, vond haar eigen verhaal ongeveer terug in Het geheim van de godin, dat was geschreven door een voormalige heks. Via internet kwam ze op het spoor van andere ex-heksen, die haar gevoelens bevestigden dat het ‘niet klopt’ bij wicca. De mensen in haar omgeving merkten dat ze veranderde. Ze begonnen haar aardiger te vinden dan voorheen. Ze werd vrolijker.

‘Soms bellen ze me om mee te gaan naar een paranormale beurs, maar dat moet ik echt niet doen’

Iris

Droom

De doorbraak in Iris’ leven kwam tijdens een droom. De wiccans hadden haar geleerd om zich tijdens een meditatie een voorstelling te maken van de godin die zij vereren. Zij kreeg dan een stenen beeld te zien dat ver weg en hoog op een rots op een enorme stoel zat. “Elke avond vroeg ik de godin of zij mijn dromen zuiver wilde houden en me wilde beschermen tijdens de nacht. Op de dag dat ik de EO-website had bezocht, stopte ik daarmee, en ging gewoon slapen. Ik droomde die nacht. Dat gebeurde vaker, en dromen zijn ook belangrijk voor wiccans, maar deze keer was het een zeer bijzondere droom. Ik zag eerst de stenen godin, daar boven op die rots. Toen werd ik daarvan weggetrokken. Ik draaide me om en zag een prachtig licht met het gezicht van Jezus erin. Dat was heel speciaal. Het rare is dat die stoel met dat beeld zo ongeveer uit mijn geheugen is gewist, terwijl Jezus steeds meer levend wordt in mijn herinnering. Ik had voor het eerst een waarheid gedroomd!”

Zekerheid

“Zo heb ik God leren kennen. Eigenlijk geloofde ik altijd al in Hem, maar het zat ergens diep in mij, ik kon er niet bij komen. Alleen als ik angstig was, werd het luik ineens opengerukt en had ik het gevoel dat er iemand was, dat God er was. Helaas luisterde ik toen nog niet naar Hem.”
Iris besloot via de EO-website de cursus Waarom Jezus voor jou? te gaan doen. Daardoor vond ze niet alleen “dat waarvan je zeker weet dat het wáár is,” waar ze als jong meisje al zo naar had uitgezien, maar tevens de zekerheid dat God om haar gaf, en dat zij een kind van Hem mocht zijn. Jezus is het Richtsnoer voor haar leven geworden. “Hij was Iemand Die iedereen hielp en met liefde benaderde. Door Hem kijk ik nu naar de wereld als naar iets heel moois.” Iris wil zijn zoals Hij. Ze zou het liefst naar een derdewereldland gaan om daar mensen te helpen, en ook anderen daartoe te stimuleren.
Haar heksenvrienden is ze ook niet vergeten. “Wat zou ik ze graag helpen om verder te zoeken dan de hekserij. Maar dat is moeilijk. Soms bellen ze me om mee te gaan naar een paranormale beurs, maar dat moet ik echt niet doen. Weet je, ik heb nu wel zekerheid in Hem gevonden, maar dat betekent niet dat ik nooit meer twijfel. Dat gebeurt soms nog, als ik iets vervelends heb meegemaakt. Maar dan denk ik: “Je moest je schamen, man! Vervelende dingen gebeuren nu eenmaal. Dat is toch geen reden om onzeker te worden? Nee, toen je heks was, toen was je écht ongelukkig!”’

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons