Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Help! Ik ben verliefd!

Verliefdheid is moeilijk uit te leggen

Vlinders in je buik. Niet eten. Niet slapen. Geen huiswerk maken. Hopen dat hij naar je kijkt. Een bonzend hart als ze langs loopt. Hopeloos verliefd!

Deel:

Wat verliefdheid is, is moeilijk uit te leggen. Volgens het online woordenboek is verliefd zijn: vervuld zijn van een sterk verlangend, onrustig makend gevoel voor iemand. Gemiddeld duurt een verliefdheid twee jaar.
Het is best leuk en spannend om verliefd te zijn, maar ook wel heel eng. Verliefd zijn kan je heel gelukkig maken, maar ook heel onzeker. Vooral als je niet weet wat de ander van je vindt. En hoe kom je daar nu achter?
Als je verliefd bent op iemand, kun je vaak aan niets anders meer denken. De hele dag dwaal je af met je gedachten en ben je afwezig.

Lekker zenuwachtig

Hoe komt het eigenlijk dat je je ineens anders gedraagt als je verliefd bent? Waar komt dat idee vandaan dat je de hele wereld aankunt, dat niemand je humeur kan verpesten en dat je energie voor tien hebt?
Dat komt door een stof die je lichaam aanmaakt: adrenaline. Deze stof wordt ook aangemaakt als je ergens van schrikt of als er iets onverwachts gebeurt.
Als je verliefd bent, zorgt die adrenaline voor een grote, blijde schok, die door je hele lichaam gaat. Daarom krijg jij al die kriebels als hij/zij alleen maar voorbij loopt of naar je kijkt.
Maar, verliefd zijn, is soms ook een beetje lastig. Soms kunnen de zenuwen door je lijf gieren. Je hoeft bijna geen eten omdat er een dikke knoop in je maag zit. Je kunt ‘s avonds door de zenuwen maar moeilijk in slaap komen en soms ga je trillen of stotteren. Gelukkig is het niet ernstig. Je bent gewoon ‘lekker zenuwachtig’.

Maar dan: maakt hij het uit of laat zij merken dat ze je helemaal niet ziet staan. Je roze wolk is opeens een grijze, zware regenwolk, die tranen van liefdesverdriet lekt.
Toch, bij de pakken neerzitten heeft geen zin. Probeer voor jezelf uit te maken waar het mis ging en trek daar je leerpunten uit. Misschien is het goed voor je even helemaal niet verliefd te worden en lekker van alles met vrienden te ondernemen. Probeer vooral leuke dingen te gaan doen.

Spelletje

Is verliefdheid iets om je voor te schamen? Nee. Verliefd worden, is gezond en hoort bij volwassen worden. Bovendien heeft God man en vrouw zo gemaakt, dat ze verliefd op elkaar kunnen worden. God heeft verliefdheid dus geschapen.
Belangrijk is dat verliefd zijn en verkering hebben, geen spelletje is of stoerdoenerij. Als je alleen maar verkering hebt om stoer te kunnen doen tegenover je vrienden, kwets je de ander en bedrieg je hem eigenlijk ook. Want die ander voelt waarschijnlijk wel veel voor jou, terwijl jij het alleen maar voor de fun doet. Speel daarom niet met andermans gevoelens. Heb je het idee dat je iemand kwetst met jouw spel, zet er dan direct een punt achter en vertel diegene eerlijk dat jij met niet zulke beste bedoelingen ‘verliefd’ was.

Soms lijkt het wel of iedereen verliefd is, behalve jij. Is dat gek? Nee. Mensen zijn heel verschillend. De een krijgt al op z’n twaalfde zijn eerste vriendinnetje, terwijl de ander pas op z’n tweeëntwintigste verkering krijgt. Bovendien, de een kijkt meer de kat uit de boom, terwijl de ander al helemaal hotel-de-botel kan zijn bij een eerste kennismaking.

Bestaat de ware Jakob/Jakoba?

De ware Jakob is meestal iemand die jij in gedachten helemaal perfect maakt; de ideale man of vrouw. En perfecte mensen bestaan niet.

Hoe krijg je verkering?

Probeer gewoon een praatje te maken of schrijf een brief/mailtje. Een sms-je is niet zo handig. Daarin kun je niet goed uitleggen wat je voor die ander voelt. En: bedenk dat iedereen verlegen en akelig zenuwachtig is.
Het klinkt misschien vreemd, maar je mag ook om een vriend of vriendin bidden. Vraag of God je leidt en je laat zien hoe je met verliefdheid en verkering om moet gaan.

Maureen (15):

“Ik heb niet zoveel met meisjes. Ik vind ze eigenlijk maar niks. Ze giechelen altijd zo en zijn dan op die en dan weer op die. Als je langs loopt, beginnen ze soms ineens te fluisteren en raar te doen.”

Carlijn (12):

“Ik ben verliefd op een jongen die bij mij in de klas zit. Vanaf de dag dat ik hem zag, was ik smoorverliefd op hem. Elke keer als hij in de buurt is, word ik heel zenuwachtig, maar ik probeer zo normaal mogelijk te blijven doen. Ik durf hem alleen niet te vragen. Ik weet wel waar hij woont, dat heb ik in het telefoonboek opgezocht, maar ik weet niet wat hij van mij vindt.”

Pieter (14):

“Ik vind meiden wel leuk. Ik heb twee keer verkering gehad met hetzelfde meisje en een keer met een ander meisje. Soms snap ik ze ook niet. De ene dag zeggen ze nog dat ze je leuk vinden en de andere dag sturen ze je een sms-je om het uit te maken. Ik denk dat het beter is om nu even niemand te hebben.”

Niet doen:

• Je opdringen aan de ander. Blijf niet bezig met briefjes, sms-jes of mailtjes sturen.

• Je anders en mooier voordoen dan je bent. Het is lastig, maar probeer zo normaal mogelijk te blijven doen als hij of zij in de buurt is. De ander komt er toch wel achter hoe je echt bent, en dan kan het alleen maar tegenvallen.

• Je vrienden/vriendinnen ineens links laten liggen, omdat je een vriendje/vriendinnetje hebt. Je hebt altijd vrienden en vriendinnen nodig. En soms is het goed om eens lekker met een vriendin te gaan winkelen, in plaats van weer met je vriendje weg te gaan. Bovendien, als het een keer uit gaat, zitten je vrienden er niet op te wachten dat ze nu ineens weer nodig zijn.

--:--